lördag 28 september 2013

Supergod nyponsherry

 


Det är är otroligt enkelt att göra och blir otroligt gott, speciellt om man låter flaskorna stå några år. Det håller sig länge - jag har druckit nyponsherry som varit 15 år gammal och den var fantastiskt god.



2 liter nypon - röda och fina
3 liter vatten
1,5 kg socker

Plocka nyponen och snoppa dem, dvs klipp av toppen. Koka upp vatten och socker och låt svalna till 30 grader. Häll över nyponen.

Ställ i dunk (eller demajeanne) med jäsrör.
Låt stå i rumstemperatur, rör om minst två gånger per dag. Efter 2 veckor är det bara att glömma bort dunken i ca ett halvår. den ska stå svalare då, jag brukar ställa ner den i källaren.


Filtrera  och tappa upp på flaskor. Jag brukar filtrera genom en sil först, sen en tesil och sist ett melitta filter.Man kan låta den stå lite så sjunker det sista "skräpet" till botten.


Lagra på flaskor så länge man kan hålla sig.

Alkoholhalten känns som om den kan bli upp emot 10%

2 kommentarer:

  1. Jag har lite svårt att säga, den blir rätt söt/fyllig i basen men med en väldigt fin strävhet. Ju längre man lagrar den desto mer tonas sötheten ner och komplextitet och strävhet ökar.

    SvaraRadera